Gewoontes

Wist je dat we 80% van onze tijd dingen op de automatisch piloot, uit gewoonte doen? Zonder erbij na te denken? Denk eens aan de laatste keer dat je in de auto stapte. Je sloot de deur, had je daarover nagedacht? Of deed je dat gewoon? En je gordel, hoe zit het daarmee? Waar was je met je gedachten toen je dat deed? Vast niet bij de handeling. Deze handelingen doen we onbewust. En zo doen we bijna alles wat we doen, onbewust.

Voor je het weet, is een gewoonte ingesleten. Vaak is dat goed. Want dan hoef je er niet zoveel meer over na te denken. Je zou doodmoe worden van het leven, als je overal bewust over moest nadenken! Gelukkig maar dat je niet meer hoeft na te denken over hoe je op een fiets stapt. Stel je eens voor….. Nee, je pakt je fiets en rijdt weg. Zoals je al jarenlang doet.

Maar soms wil je een gewoonte veranderen. Je wilt graag wat meer gaan bewegen of gezonder gaan eten. Of misschien wil je wel wat meer plezier krijgen in je leven. Omdat het leven dat je nu kent, zoveel verplichtingen heeft, en je niet meer goed weet wat jij nu eigenlijk heel erg leuk vindt.

Je dag zit altijd volgepland. Daar ligt het niet aan, je hebt echt genoeg te doen zo op een dag. Je mag de kids rondrijden. Boodschappen doen, en daarna koken. En daarna misschien wel met je partner naar een businessdiner. O ja, morgen heb je, nadat de kinderen naar school zijn, je werk dat op je wacht. Daarna weer eten koken en, hoppa, door naar yogales. Om toch even een beetje ontspanning te kunnen pakken.

Al die activiteiten. Je doet ze, iedere week weer. Omdat je gezin dat nodig heeft. Of omdat de zaak van je partner toch echt verlangt dat jij aan zijn zijde verschijnt. Misschien omdat je het beste wilt voor je kinderen en je partner. En omdat je jezelf toch echt ook wel wat ontspanning gunt, is er dan een keer per week die yogales. En wat schiet je ermee op?

Soms ben je de weg even kwijt. Je weet het gewoon niet meer. Waar dient het allemaal toe? Wat win jij ermee? Je geeft en geeft en geeft en het leven draait door. Volgende week mag je weer. En de week daarop ook. Het leven is een grote gewoonte geworden. Soms wil je eruit breken!

Er zijn een aantal standaard manieren om uit een sleur te komen. Je kent ze vast wel: spreek eens wat af met een vriendin. Ga er eens op uit. Doe iets geks. Ga shoppen, en koop iets leuks voor jezelf. Dan voel je je vast een heel stuk beter.

Maar wat doe je wanneer dat korte moment van geluk weer is wegge-ebt? Als je na het shoppen weer in de keuken staat en een gezonde maaltijd voor je kinderen kookt, zodat je nog net even 10 minuten hebt om te douchen, om te kleden en je klaar te maken voor het diner in het nieuwe viersterrenrestaurant? Wat ga je vanavond kiezen, de salade, of risotto, of biefstuk?

Het leven is een aaneenschakeling van handelingen die je gewoontegetrouw uitvoert. Gelukkig maar, want anders was het leven veel te vermoeiend. En weet je? Om je te helpen datzelfde leven met nèt een tikkeltje meer fun en vrijheid te ervaren, mag je mijn hulp inschakelen. Ik help je graag aan nieuwe inzichten. En aan nieuw plezier en pret. Hoe? Dat ga ik bij jou tevoorschijn luisteren. Mail me!

wat heb ik nodig, wie ben ik nog

Meer blogs

In het bos

In het bos

Ik ben gek op het bos. Echt ik houd er enorm van om te wandelen in het bos. Toen ik nog een hond had, liep

Lees verder »
maskers

Maskers

Gedurende onze kinderjaren leren we maskers te maken en deze op te zetten. Dat doen we geheel onbewust en automatisch. Misschien herinner je je nog

Lees verder »
kunst

Kunst, wat een kunst

Dit weekend was er in een dorp even verderop een kunst route. Allerlei ateliers en expositieruimtes waren open en toegankelijk voor publiek. Op zondagochtend zaten

Lees verder »
de droom, zelf weer de regie krijgen.

DE droom

Je wordt wakker. Er komt nèt wat zonlicht achter de verduisterende gordijnen vandaan. Het belooft een prachtige dag te worden. Je rekt je even heerlijk

Lees verder »