Uit je hoofd en op papier

Dat is een van mijn motto’s: Uit je hoofd en op papier. Enig idee wat ik daarmee bedoel? Het lijkt zo eenvoudig. Als ik iets moet onthouden, zet ik het “op papier”. Dat kan inderdaad een papiertje zijn. Of mijn telefoon, mijn planbord, of ergens anders.

Het voordeel hiervan is dat ik het dan niet langer in mijn hoofd hoef te “bewaren”. Ik kan het laten gaan. En dat scheelt een heleboel stress.

Zo heb ik al jaren een boodschappenlijstje van papier. Het ligt in een lade, samen met een pen ernaast. De kinderen mogen er altijd opzetten wat zij graag willen hebben. Zo hebben zij een beetje controle over wat er in huis wordt gehaald. En wat ze dus kunnen snacken en snoepen. Maar net zo vaak zetten ze er fruit op. Of een gezond drankje. Energy Drinks hebben ze er tot nu toe niet opgezet. Misschien wel omdat ze weten dat we dat toch niet voor ze gaan halen? 😊

Ze weten namelijk wel dat er redelijke grenzen zijn aan wat we voor ze meenemen. Het boodschappenlijstje is voor ons een middel om met ze te communiceren. Als ze er iets op zetten wat wij niet kunnen lezen, bijvoorbeeld. Of we willen weten wat ze precies bedoelen. Zo hebben de kinderen het gevoel dat ze wat controle hebben. En wij hebben een reden om te overleggen en met ze te praten.

En in de supermarkt scheelt het weer een hoop denkwerk. Ik hoef daar niet (terwijl ik door allerlei prikkels wordt afgeleid) te bedenken wat ik moet meenemen. Het lijstje is immers uit mijn hoofd en op papier! Ik kijk gewoon even op mijn lijstje. En onderweg naar de supermarkt hoef ik niet te bedenken wat ik nu eigenlijk allemaal moest hebben. En ook helpt een lijstje je om niet teveel andere dingen mee te nemen.

Zo heb ik ook altijd een to-do-lijstje op mijn bureau liggen. Pal naast mijn toetsenbord. Iedere ochtend bedenk ik even wat ik wil gaan doen die dag. En als er halverwege de dag me iets te binnen schiet, schrijf ik dat op. En dat kan natuurlijk van alles zijn. Misschien zelfs wel een boodschap die ik nog moet gaan halen!

Het to-do-lijstje vink ik ook altijd af. Dat geeft echt zo’n heerlijk gevoel! Het scheelt ook echt hoe groot je de taken maakt. Een grote taak probeer ik altijd op te delen in kleine taken. Zo doe ik op dit moment mee aan een challenge. Dat betekent iedere dag een uur bezig zijn met de uitvoering van de challenge.

Ik kan dus opschrijven: challenge. Maar wat ik doe is het volgende: □email van xx lezen; □werkboek downloaden; □video bekijken; □opdrachten werkboek uitvoeren. Zo kan ik namelijk niet een, maar vier vinkjes zetten. Ik kan je wel vertellen: vier vinkjes geven toch een veel beter gevoel dan eentje!! Bovendien maakt het deze lange taak wat overzichtelijker. Daarmee zijn ook alle stappen uit mijn hoofd en op papier. Zo dus ga ik er eerder aan beginnen. Een mindf*ck voor mezelf, eigenlijk. En het werkt als een tierelier!

Andere dingen sla ik op op mijn telefoon. Het nummerbord van mijn auto, bijvoorbeeld. Of het BSN van mijn dochter. Of een boodschappenlijstje als ik buiten de deur ben, en ik denk eraan. Ik heb daar ook een paar wachtwoorden in staan, zonder deze zo te benoemen. Wachtwoorden die ik nodig heb op het moment dat ik niet thuis ben. Ook zet ik er wel eens andere lijstjes op. Dingen die ik mee moet nemen van het huis van mijn ouders, bijvoorbeeld. En soms dingen die ik niet wil vergeten en ik interessant vind. Ook deze zijn zo uit mijn hoofd en op “papier”.

Verder houd ik ook nog iedere dag een dankbaarheidsdagboek bij. Iedere ochtend en iedere avond schrijf ik een aantal dingen op volgens een vast stramien: In de ochtend drie punten waar ik dankbaar voor ben. Dan een paar regels hoe ik van vandaag een geweldige dag ga maken. En dan een positieve affirmatie. Aan het eind van de dag schrijf ik dan op wat mijn goede daad van de dag was. Een punt wat ik vandaag beter had kunnen doen en ten slotte drie leuke dingen die ik heb meegemaakt. Je vraagt je misschien af waarom ik dat doe? Om mezelf te motiveren om een positieve mindset te hebben. Om bewust na te denken over wat er goed gaat in mijn leven. En hoe ik mijn leven nog leuker en spannender kan maken.

Zo schrijf ik dus een heleboel dingen op op verschillende plaatsen. Ik schrijf het meeste op zodat ik er niet teveel over hoef na te denken, maar het altijd kan nalezen. Ook schrijf ik dingen op om mezelf te dwingen ergens over na te denken en zo mijn mind te richten. En ik schrijf dingen op zodat ik weet dat als ik deze gegevens weer nodig heb, ik ze zonder moeite weer terug kan vinden.

Schrijf jij ook dit soort dingen op? Ik ben erg benieuwd. Wil je het me laten weten? Tot gauw!

Uit je hoofd en op papier

Meer blogs

In het bos

In het bos

Ik ben gek op het bos. Echt ik houd er enorm van om te wandelen in het bos. Toen ik nog een hond had, liep

Lees verder »
maskers

Maskers

Gedurende onze kinderjaren leren we maskers te maken en deze op te zetten. Dat doen we geheel onbewust en automatisch. Misschien herinner je je nog

Lees verder »
kunst

Kunst, wat een kunst

Dit weekend was er in een dorp even verderop een kunst route. Allerlei ateliers en expositieruimtes waren open en toegankelijk voor publiek. Op zondagochtend zaten

Lees verder »
de droom, zelf weer de regie krijgen.

DE droom

Je wordt wakker. Er komt nèt wat zonlicht achter de verduisterende gordijnen vandaan. Het belooft een prachtige dag te worden. Je rekt je even heerlijk

Lees verder »