Wie ben jij over vijf jaar?

Denk jij daar wel eens over na? Wie ben jij over vijf jaar vanaf vandaag? Een ingewikkelde vraag, is het niet? Heb jij daar wel eens over nagedacht? Over waar je wilt staan in het leven over vijf jaar. Of leef je gewoon van dag tot dag en zie je wel wat de dag je brengt?

Een plaatje

Stel: er gebeurt niets. Je leeft je leven zoals je dat nu doet. Je hebt een paar gewelidige kinderen, laten we zeggen op de basisschool. Ze gaan naar atletiek, saxofoon les, zwemles, ballet en uiteraard een paar keer per week naar de hockey. Je brengt ze iedere dag naar school. Op de dagen dat je niet werkt, zorg je ervoor dat je ze tussen de middag weer haalt en weer brengt. Dan sta je twee uur later weer op het schoolplein en kijkt wel hoeveel je er mee naar huis krijgt. Misschien gaan zij wel bij iemand anders spelen. Of misschien krijg je er wel een of twee extra mee naar huis, die bij jouw kinderen komen spelen. Je werkt een paar dagen in de week. Op die dagen komt de oppas aan huis, of ze gaan naar de BSO.

Dan is er nog je partner. Hij is druk met zijn werk, heel erg druk. Een paar keer per maand gaan jullie samen uit eten omdat hij een businessdiner heeft en hij graag jou aan zijn zijde heeft. Je zorgt ervoor dat hij schone kleren kan dragen. Dat jullie huis gevuld is met boodschappen, dat er iedere avond een gebalanceerde maaltijd op tafel staat, waar hij dan zo nu en dan van mee-eet. Je zorgt ervoor dat hij lekker iedere week naar de golfbaan kan, want daar worden de deals gesloten. En daar kan hij zich eindelijk eens lekker ontspannen. Dus zorg je voor zijn golfspullen en -kleding.

Dan zijn er nog je vriendinnen. Ook zij hebben hun kinderen op dezelfde school als de jouwe zitten. En een man die een heel drukke en veeleisende baan heeft. Ook zij zorgen voor het huishouden en zij hebben ook een baan, net als jij. En ook zij genieten van het glamourleven dat jullie mannen jullie kunnen geven. Jullie spreken vaak af op de tennisbaan, onder schooltijd. Of gezellig bij elkaar thuis als jullie kinderen samen kunnen spelen. Soms gaan jullie uit naar een grand café.

Vijf jaar later…..

Als je dan kijkt naar hoe je leven er over vijf jaar kan uitzien, heb ik een volgend beeld voor je: Je kinderen zitten inmiddels op de middelbare school. Ze gaan niet meer naar zwemles, want ze hebben alle zwemdiploma’s. Ze gaan ook  niet meer naar saxofoon les, want daar hadden ze na acht jaar echt geen zin meer in. Hockey was ooit leuk, maar dat is echt zo uit de tijd….. Nee, nu liggen ze de hele dag op hun bed. Te gamen of op hun mobiel of tablet te streamen. En je hebt eigenlijk geen idee waar ze de hele dag naar kijken.

Je man heeft het zo mogelijk nog drukker op zijn werk. Hij rekent op je. Hij vraagt niet eens meer of je zijn ene overhemd wil wassen, dat hem zo leuk staat. Als je eens een vreemd parfum ruikt op zijn kleren, ben je zo verstandig er geen vragen over te stellen. Je weet dat hij met die ene partner van de zaak een erg nauwe samenwerking heeft. En zij is nu eenmaal een heel enthousiaste vrouw, die bij elk succes je man om de hals vliegt……

Je vriendinnen zijn nog steeds dezelfde vriendinnen. Jullie hebben het heel gezellig samen. Al merk je wel dat de gesprekken niet zo vervullend meer voor je zijn. Je ergert je soms wat aan de oppervlakkige inhoud van jullie gesprekken. Je vraagt je af of deze vriendschap altijd al zo oppervlakkig is geweest…..

Herkenbaar?

Herken je je in het beeld dat ik hierboven heb geschetst? Is dat het droomleven dat je zo voor je ziet? Of verlang je soms diep van binnen wel eens naar iets anders? Een leven dat je meer vervulling geeft? Dat je iets relevanter bent voor je man? Of dat je man nog steeds graag met je uit eten gaat, alleen om met jou samen te zijn? Dat je kinderen laten weten hoe het met ze gaat, ze jou een knuffel geven als ze binnen komen en een uur lang aan de thee het over van alles en nog wat met je hebben?

Als je daar naar verlangt, kan ik je één ding zeggen: die verandering kun je maken. Je kunt een ander leven voor je uitstippelen. Een leven dat je meer zingeving brengt. Je relevanter maakt voor je partner. Je vriendschappen meer verdiept.

Als je dat wilt, kan ik je zeggen: die verandering kan vanaf vandaag gaan beginnen. Maar dan moet jij wel in beweging komen. Jij moet voor jezelf een knoop doorhakken dat je niet op dezelfde oppervlakkige manier verder wilt. Als je daar mijn begeleiding bij wilt, kun je me altijd mailen. Tot gauw!

wie ben jij over vijf jaar

Meer blogs

In het bos

In het bos

Ik ben gek op het bos. Echt ik houd er enorm van om te wandelen in het bos. Toen ik nog een hond had, liep

Lees verder »
maskers

Maskers

Gedurende onze kinderjaren leren we maskers te maken en deze op te zetten. Dat doen we geheel onbewust en automatisch. Misschien herinner je je nog

Lees verder »
kunst

Kunst, wat een kunst

Dit weekend was er in een dorp even verderop een kunst route. Allerlei ateliers en expositieruimtes waren open en toegankelijk voor publiek. Op zondagochtend zaten

Lees verder »
de droom, zelf weer de regie krijgen.

DE droom

Je wordt wakker. Er komt nèt wat zonlicht achter de verduisterende gordijnen vandaan. Het belooft een prachtige dag te worden. Je rekt je even heerlijk

Lees verder »